CORONA FIRTINASI VE GÜNLÜK SADE TAVSİYELER YANİ YİNE YAŞAM TARZI
Felsefesi yapılıyor, sürekli ilimsel, bilimsel tıbbi bilgiler paylaşılmakta.
Yetkili olan olmayan konuşmakta; ortalık corona dışında da toz duman.
1. Bu kadar yetkin insan uzman, doktor, bilim insanı var iken ben sizlere bilimsel tıbbi bilgi vermeyeceğim. Vereceklerim ise kendi alanımın haddi içinde sade bilgiler olacak ve tabi ki şöyle bir toparlama yapmaya çalışacağım.
Çünkü ben göğüs hastalıkları uzmanı, enfeksiyon hastalıkları uzmanı, mikrobiyolog veya radyolog ya da fizik tedavi uzmanı değilim. Olayın uzmanı ve tıbbi olarak konuşma haddine sahip olan onlar.
Ben bir işyeri hekimi, pratisyen hekim ve aile hekimiyim.
Görevim bütüncül yaklaşım içinde bilgiler sunmaya çalışmak ve koruyucu hekimlik adına neler yapılabileceğini paylaşmak. Tıp mensubu dışında aklı karışmış olan sevgili okurlarım için sade bir toparlama yapmak.
Sorunumuz nedir; bir virüs ve virüslerin özelliklerine sahip.
2. Yeni tanıştığımız bir virüs olduğu için yabancıyız.
Ne yapıyor bu virüs?
Özellikle belli yaş grubu ve kronik hastalığı olan insanlarda ölümlere neden olabilecek hastalık oluşturuyor.
Gençler, belli bir kronik hastalığı olmayanlar için hastalanıyor ve bazen belirti bile vermiyorlar söylemi var ancak hepimiz tedbirli olmak zorundayız. Çünkü biz hekimlere göre hastalık yok hasta vardır. Ve hiç bir durum yüzde yüz değildir.
Bu virüse karşı kaçacak bir yerimiz yok.
Ekonomik durum, kariyer, statü dinlemiyor her an her yerde karşımıza çıkabilir.
3. Bu virüse karşı silahımız nedir?
Ne mutlu ki çok basit çok ucuz bir silahımız var, su ve sabun. Ellerimizi nasıl yıkIyacağımız her yerlerde duyuruldu. Ellerimizi yüzümüze gözümüze değdirmek yok.
Evimizi sabunlu sular ile sileceğiz, havalandıracağız.
Havlularımız ortak olmayacak ki havlu küçültme yazımda bu konuda değişik bir sistem sundum sizlere.
Ve kullandığımız sabunlar antibakteriyel değil klasik sabun olacak bu bir bakteri değil bu bir virüs.
Çamaşır suyu da etkili deniyor ancak uzun vadede özellikle hassas kişilerde mukozada ve deride zedelenme yapabilir risk artabilir. Mukozalar ve derimiz koruyucu kılıflarımızdır.
4. Bu virüse karşı ek desteklerimiz nelerdir?
Her zaman dediğimiz gibi dengeli beslenme olacak. Nedir dengeli beslenme ?
Öyle çok karmaşık pahalı besinler değil; öncelikle C vitamini yani portakal, limon sıkılmış su, yeşil biber.
Baklagillerin faydalı olduğu ifade ediliyor
Bulgur
Yoğurt
Çay çok gündemde
Tavuk övülmekte
Tabi ki et
Son günlerde sumak konuşulmakta
Yumurta
Kakao ve biter çikolata aman ha unutmayın çikolatada şeker var. Ben kendi adıma kakaoyu sıcak suya karıştırıp içiyorum.
Sebzeler tabi ki
Tahin pekmez
Soğan sarımsak
Patates
Süt
Kabak çekirdeği
Ve SU SU SU….
Bu gıdaları farklı yayınlarda görüp toparladım. Görüldüğü üzere bulunamayacak gıdalar değil hepsi bizim ANADOLU beslenme sistemimiz. İsteyen üstüne balık ekler, ben yapın yapmayın demem ama isteyen aile hekimi ile konuşup ek vitamin ekler.
Yine bu gıdalara baktığımızda hemen hepsinin faydalı olduğu ifade ediliyor ve aslında sağlıklı dengeli beslenmenin ana maddeleri. Özel bir sorununuz yoksa sağlığımıza bir zararı da yok.
5. SU SU SU
6. Uyku düzeni çok önemli yaş gruplarına göre en az 6 7 veya 8 saat; özellikle gece uykusu özellikle gece 11 ila 02 arası uykusu.
7. Sigara ve alkol kullanımı kesinlikle bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir.
8. Egzersiz; evin içinde cam önünde basit hareketler bile yeter hani okulda yapardık ya. Daha formdaysanız devam edin; balkonda varsa bahçede yoksa cam önünde ; sağlığınıza ve yeteneğinize göre yürüyün, yoga yapın, basit hareketler geliştirin. Hatta toplayın çocuğu çoluğu hep birlikte spor saati düzenleyin.
9. Televizyon ve sosyal medyadan uzaklaşın. Kitap müzik radyo, ailece oynana oyunlar.
10. Ev işlerini mutlaka planlayın ve süreç içinde evden çıkılmayacağı için evdekiler için evi steril temiz arındırılmış özel bölge haline getirin. Yani kendi habitatınızı yaratın.
Dışarı çıkıp gelenleri ise su ve sabuna dokunmadan; giysiler çıkmadan, telefon vb cihazlar temizlenmeden ortama dahil olmasın.
11. Aldığınız gıdaları mümkünse varsa uzak bir köşede biraz havalandırın. Burada önemli olan sizin ya da çocukların o ambalajlara dokunup da ellerini sağa sola ya da yüzlerine sürmesidir. Bu nedenle mümkünse bir kişi ambalajları bir şekilde temizleyerek yerleştirsin ve evdekiler özellikle sorunun gıdada değil ambalajda olduğunu bilsin.
Diyelim ki çocuğunuza süt vereceksiniz; önce temiz elleri le bardağı masaya koyunuz. Sonra sütü bardağa koyunuz. Çocuğunuz da gelip alsın.
Diyelim kahvaltı hazırlanacak; temiz eller ile tabaklar bardaklar vb masaya sonra ambalajlar dikkatle açılır, gıdalar tabaklara konur. En son eller yıkanır çaylar doldurulur ki başkası sapı tutarsa aktarım olmasın. Ya da evde herkesin bir görevi olur.
12. Çamaşırlar ayrı gruplar halinde yıkanır. Havlular illaki yüksek ısıda sabunla detrjanla olabilir, giysileri duruma göre, çarşaf takımları yine ayrı ve yüksek ısıda.
Ben sererken nevresimlerin iç yüzünü ve çarşafların tersini dışa katlıyorum ki kullanıma açarken bizlere değen kısımları temiz olsun.
13. Ve tabi ki havaya asılan damlacıklar ile bulaştığından hepimiz sanki virüs bizde varmış gibi hapşırırken, öksürürken ağzımız burnumuzu kapatacağız. Camları açmak, yatakları havalandırmak bunun için de çok önemli.
İşin özeti güzel okurlarım; tüm dünyayı tehdit eden bir virüs corona…
Bilim insanları çabalıyor çare bulmak için…
Bize düşen ise öncelikle kendimiz ailemiz ve sonra yakınlarımız ve toplum için dikkatli olmak.
Her zaman önerdiğim YAŞAM TARZI tavsiyeleri geçerlidir yine.
Hep diyorum ya YAŞAM TARZI HER ŞEYDİR.
Ama bugünlerde biraz daha dikkat etmemiz gerekli, daha titiz daha dengeli…
Bu yazıyı toparlarken, tıp bilgilerimden dolaşan bilgilerden ve tabi ki kendi işlerini yapan bir kadın anne olarak pratik bilgilerimden de faydalandım.
Şunu kabul etmeliyiz ki tıp ve bilim insanları dışında sizlerin yapabileceği bu kadar; o nedenle her haberi okumaya bilimsel olan ya da olmayan tartışmaları dinleyip kafamızı karıştırmaya gerek yok. Stres ve uykusuzluk BBR üçlünüzü bozarak bağışıklık sisteminiz etkiler.
Branşım gereği koruyucu hekimlik bilgileri sunmaya çalıştım.
En büyük silahımız ya da kırılma noktamız YAŞAM TARZI bugün ve daima….
Sevgi ve Saygılarımla….
27.03.2020
Doktor Fahriye Yonca AYAS