• 0 532 503 74 78
  • info@ishekimim.com

BESLENME BESLENME 2 VE DE GRUPLAR..

.

Bir önceki beslenme yazımızda şöyle bir dolaşmış idik beslenme yollarında. İşin ne kadar zorlaştırıldığını asıl temelin neler olduğunu irdelemeye çalışmıştım.

Dolaşırken de ihtiyaçlarımızın karşılanması gerektiğinden söz etmiştim.

Gelin haydi ihtiyaçlarımız nelerdir; nasıl karşılayabiliriz biraz daha derine gidelim. Ama bir kere de dalmayalım kafamız karışmasın. Tabi ki yaşa, cinsiyete, yaptığımız işe, bulunduğumuz çevreye göre değişebilir. Bu yazımızda temel ihtiyaç gruplarına bakalım. Ümit ederim ki hep beraber yazılar ilerledikçe beslenme alanında keyifle dans etmeyi öğreniriz.

Bu yazıyı okuyanlar arasında vejeteryanlar ve veganlar da vardır ama birkaç yazı idare etsinler lütfen. Onlar için de farklı müziklerle farklı dans stilleri geliştirmeyi düşünmekteyim.

Sağlıklı yaşayabilmek için sağlıklı beslenmek zorundayız. Sağlıklı için miktar ve çeşitlilik açısından bir terime sahibiz. Optimal beslenme ya da en uygun beslenme. En uygun beslenmede temel amacımız vücudumuzun yaşamını sürdürebilmesi için temel gereksinimleri karşılamak ihtiyaç duyulan enerji ve besin öğelerini yeterince almaktır. (1)

En uygun beslenme için öncelikle alınması gereken besin gruplarını bilmek zorundayız.

Bu gruplar:

1. Süt ve süt ürünleri

2. Et, balık, yumurta ve kuru baklagiller

3. Taze sebze ve meyveler

4. Ekmek ve diğer tahıllar

Bazılarınızdan yükselen isyan ve itiraz seslerini duymaktayım.

Et mi; ama ekmek kilo aldırır, süt bana dokunuyor, yumurta alerji yapıyor……

Gençlik, güzellik, tahıl olmaz…

Lütfen grupları dikkatle inceleyiniz. Doğa ve yiyecek grupları seçim yapmamız için o kadar zengin ki. Sadece biraz bilgi, alışkanlıkları kırmak ve yeni denemelere açık olmak gereklidir.

Ayrıca bir hekim ve bilim insanı olarak yeni akım ve modalar peşinden gitmek yerine kanıta dayalı, bilimsel araştırmalar ile ispatlanmış bilgiler sunmak zorundayım sizlere. Bugüne kadar yukarıda saymış bulunduğum besin çeşitlerinin eksikliği ile sağlıklı yaşayabileceğimize dair net, ispatlanmış bilimsel araştırmalar henüz yeterince mevcut değil.

Demek ki neymiş, öncelikli olarak en uygun beslenme çeşitliliğini bileceğiz. Sonraki adım ise bu besinlerden hangimize ne kadar gerekli olduğunu öğrenmek olacak.

Burada hepimiz adına samimi bir itiraf: Aslında bir çoğumuz, ben de dahil ihtiyaç için değil damak tadı ya da keyif için yiyoruz. Ve ihtiyacımızdan çooook fazla yiyoruz. Her bir gruptan sadece ihtiyacımız kadar alsak sağlık ve güzellik açısından hiçbir sorunumuz kalmayacak.

Zamanla hep birlikte temel ihtiyacımız kadar; niçin doğru belenemediğimizi de sosyo psikolojik olarak öğreneceğiz.

Ve inanın temel gıda maddeleri ile beslenmek; eğlenceli, doyurucu, sağlıklı ve ekonomik.

İspatı buzdolabınızda.

Şimdi gidip buz dolaplarınızı açınız ve orada duran yiyeceklere bakınız. Hangisi ihtiyacınız, hangisini damak zevkiniz ve keyfiniz için aldınız, hangisi çocuğunuzun reklamlarda görüp istediği yiyecekler? Ve en pahalı olan hangisi?

İtiraf etmeliyim ben de dün süt içmek yerine dondurma yedim ????

Doğru, doğal, dengeli ve uygun beslenmek kolay, sağlıklı, lezzetli ve eğlencelidir…

Dr. F. Yonca AYAS

02.09.2018/ Ankara

1. Prof. Dr. Sevinç Yücecan; Optimal Beslenme; Sağlık Bakanlığı Yayın No: 726 /2008