• 0 532 503 74 78
  • info@ishekimim.com

CORONA KADAR OLAMADIK

CORONA VİRÜS KADAR OLAMADIK KENDİMİZİ YENİ DÜNYADA KORUYAMADIK

KENDİMCE BİLGLENDİRMELER VE TAVSİYELER…

Bu hafta tüm dünyada olduğu gibi bizim sayfamızda da korona virüsten bahsetmek kaçınılmaz olmuştur.

Ancak her zaman olduğu gibi sade bir dil kullanarak, olayı farklı boyutlarıyla ele almaya çalışacağım.

Öncelikli olarak şunu hatırlatmak isterim ki hastalık sadece Wuhan kentini değil tüm dünyayı tehdit etmektedir. Unutmayalım ki dünyanın her bir köşesi birbirine bağlanmış durumdadır.

Peki nedir bu corona virüs; belirtileri nelerdir:

2002 yılına kadar insanlarda nezle grip ve benzeri hafif geçirilen solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmakta idi. İlk olarak ünlenmesi 2002 yılında Çin’ de ortaya çıkan 30 ülkeye yayılıp insanların ölümüne neden olan SARS ile oldu. Daha sonra 2012 yılında corona virüs bu defa de Suudi Arabistan’ da bir kişinin ölümü ile ortaya çıktı. Buna da MERS adı verildi. Günümüzde ise Wuhan Corona adı ile anılıyor. Corona virüsümüz bu son hali ile Tayland, Güney Kore, Japonya, Vietnam, Singapur, Hong Kong, Tayvan ve en son ABD’de görüldü.

Hangi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır Corona Virüs vücutta:

2-14 gün süren kuluçka dönemi sonrası grip gibi başlayıp; ateş, baş ağrısı, gözlerde yaşarma, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük vb. belirtiler gösterir. Yüksek ateş ve nefes darlığına dikkat. Bazı kişilerde ise bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı belirgin olabilir.

Kaynak olarak kullandığım bilimsel yayınlardan bir tanesi (liste aşağıda yer almaktadır) yaşanılan salgınların buz dağının en tepesi olduğunu zamanla farklı zoonotik hastalıkların ortaya çıkabileceğini belirtmiş.

Öykü şöyle: Wuhan' da aynı belirtileri gösteren hastalar incelendiğinden bir kısmında ortak nokta olarak aynı yerden deniz ürünleri yedikleri tespit ediliyor ve o işyeri kapatılıyor. Ama tek etken ya da belki de aslında etken beslenme değil.

Tüm hastalarda gerekli tetkikler yapılıyor ortak neden olarak 2019-nCoV tespit ediliyor. İlk tanı konulan hastaların yaş aralığı 25-64 bir kısmında farklı hastalıklar da mevcut.

Hastalığın tam olarak orijini, insandan insana yayılma süresi, epidemiyolojik özellikleri ve klinik bulgu yelpazesi için ileri yeni çalışmalara ihtiyacımız var.

Bilim insanlarını endişelendiren en önemli nokta ise 2019-nCoV virüsünün insana geçiş için etkili bir yetenek kazanmış olabileceğidir.

Bu is bence bizi en çok ilgilendiren durumdur diyebiliriz.

Dikkatinizi çekerim ki zaman içinde dünya ve yaşam koşulları değiştikçe bakteriler, virüsler ve diğer hastalık etkenleri de sanki adapte olmak için kendilerini geliştirmekteler. Ancak bizler yani insanlar ise giderek gelişen dünyaya ters bir adaptasyon içindeyiz. Olanaklarımız arttıkça ya da artmış gibi göründükçe yaşam tarzımızı giderek daha sağlıksız bir hal alıyor. Evet yine yaşam tarzı çıktı ortaya. Çünkü bu hastalık ile nasıl mücadele edeceğimize dair önerilere bakarsak:

Korunma önlemleri ve bağışıklık sitemi geliyor gündeme.

Nedir bağışıklık sitemini güçlendiren etmenler:

Dengeli ve yeterli beslenme

Yeterince su ve sıvı tüketme

Alkol ve sigaradan uzak durma

Kaliteli yeterince uyku

Spor

Açık hava ve ortamları havalandırma

Temizlik kurallarına uyma

Risk altında olanlar ise: Çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebeler, kanser hastaları, bağışıklık sistemi yetersiz olanlar.

Solunum yolu ile bulaşmakta olduğundan riskli bireyler maske takabilir.

Gördüğünüz gibi farklı kaynaklardan toparladığım bilgiler bunlar. Ama aylardır da sizlere vurgulamaya çalıştığım konu YAŞAM TARZINIZ, lütfen eski yazılarıma bakınız.

Hani ünlü bir inanç var ya günümüzde moda bir söylem: Koşulları değiştiremiyorsan kendini değiştir.

BİR VİRÜS KADAR OLAMADIK GİTTİ YANİ ???? O KENDİNİ DEĞİŞTİRMİŞ YENİ YETENEKLER EDİNMİŞ ???? HEP DAHA FARKLI KİMLİKLE KARŞIMIZA ÇIKARAK KENDİNİ SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYOR ????

Biz ise kötü beslenme, alkol, sigara, uykusuz geceler, kapalı mekanlar ile kendimizi öldürüyoruz…

Ya da savunma sistemimizi yok ediyoruz….

YAŞAM TARZI YAŞAM TARZI YAŞAM TARZI….

Geçmiş olsun hepimize ve dünyaya;

31.01.2020

KAYNAKLAR

1. Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China /

Chaolin Huang*, Yeming Wang*, Xingwang Li*, Lili Ren*, Jianping Zhao*, Yi Hu*, Li Zhang, Guohui Fan, Jiuyang Xu, Xiaoying Gu, Zhenshun Cheng, Ting Yu, Jiaan Xia, Yuan Wei, Wenjuan Wu, Xuelei Xie, Wen Yin, Hui Li, Min Liu, Yan Xiao, Hong Gao, Li Guo, Jungang Xie, Guangfa Wang, Rongmeng Jiang, Zhancheng Gao, Qi Jin, Jianwei Wang†, Bin Cao†

www.thelancet.com Published online January 24, 2020 https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30183-5

2. Detection of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) by real-time RT-PCR Victor M Corman¹, Olfert Landt², Marco Kaiser², Richard Molenkamp³, Adam Meijer⁴, Daniel KW Chu⁵, Tobias Bleicker¹, Sebastian Brünink¹, Julia Schneider¹, Marie Luisa Schmidt¹, Daphne GJC Mulders³, Bart L Haagmans³, Bas van der Veer⁴, Sharon van den Brink⁴, Lisa Wijsman⁴, Gabriel Goderski⁴, Jean-Louis Romette⁶, Joanna Ellis⁷, Maria Zambon⁷, Malik Peiris⁵, Herman Goossens⁸, Chantal Reusken⁴, Marion PG Koopmans³, Christian Drosten¹

www.eurosurveillance.org 23 January 2020

3. https://www.aid.org.tr/bagisikligin-korunmasi-ve.../

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği

Son erişim : 31.01.2020

Foto kaynak: www.hurriyet.com