KLASİK TIP İLE İNCELENMELİ SAĞLIK BİLEŞENLERİ
Sağlık konusu geçmişten günümüze insan yaşamında en dikkat çekici konulardan olmuştur.
İnsan yaşamındaki önemli yeri nedeniyle kullanılmaya spekülasyonlara ve sömürülmeye çok açık bir konudur, özellikle kendini çaresiz hisseden insanlar için.
Ama tartışılması gereken ve tartışılan tüm sağlık sistemleri klasik olgular üstünde inşa edilmek zorundadır. Çünkü insan anatomisi, fizyolojisi, metabolizması, histolojisi belirli adaptasyonlar dışında değişmemiştir. Değişen ve gelişen ise kendi vücudu ve varlığı hakkında insanların, bilim insanlarının yeni keşiflerde bulunmalarıdır.
Yapılması gereken klasik tıp bilgileri ile yeni değişimlerin takipçisi olarak hekimlerin altını çiziyorum hekimlerin sağlık konusunda yeni gelişmeleri klasik tıbbı temel alarak oluşturmalarıdır. Tabi ki bu yolculukta diyetisyenlerin, psikologların kendi alanlarında katkıları olacaktır; ancak kendi alanlarında olacaktır. Bilimin belirlediği sınırlarda…
Sağlığın bileşenleri insan vücudu temel alınarak oluşturulmalıdır.
Ancak insan vücudunun da sağlığını oluşturan kendi bileşenleri vardır, bunlar ise:
- Genetik
- Cinsiyet
- Anatomik ve fizyolojik yapı
- Özgün metabolizma
- Geçmiş
- Özgün duygusal yapı
- Yaşam tarzıdır
İnsan vücudu sağlığı belirlemede tek faktör değildir; çevre ve çevre ile etkileşimi de sağlığın önemli bir bileşenidir. Çevre çeşitleri ise:
- Dünya
- Kentler
- Mahalleler
- Ev
- İşyeri
- Okul
- Diğer mekanlar
- Ulaşım araçları olarak en büyükten başlayarak sıralanabilir.
En önemli çok unutulan atlanılan iki çevre ise
Anne vücudu ve baba vücududur çünkü insanın oluşumun sağlayan sperm baba vücudu çevresi içinde, yumurta anne vücudu çevresi içinde gelişirken insanın ilk oluşum ayları anne vücudu çevresi içinde gerçekleşmektedir.
Farkındaysanız yüzyıllardır değişmeyen etkenlerden söz edildi buraya kadar. Günümüzde bu etkenlerde özellikle ilk sıralamadaki çevrelerde çok büyük değişiklikler oldu oldu ama insan sağlığı ile olan etkileşimi değişmedi. Şöyle ki yeni çevre bakış açımızı günümüze uygun olarak değiştirsek de klasik bakış açısı yani çevre insan etkileşimi tam da orada durmak zorundadır.
Burada keşfedilmesi ya da yaratılması gereken değil geliştirilmesi gereken kavramlar vardır.
Yeni moda popülist isimler ile Hipokrat’ a haksızlık etmeye de gerek yok özetle.
İnsan anatomisi aynı, fizyoloji aynı, histoloji ve embriyoloji aynıdır.
Bu durumda rehber olması gereken hala ve yine yeniden insan vücududur, temel ihtiyaçları ve sorunlarıdır. Yeni yaşam koşulları ve çevre ile değerlendirerek…
Saygılarımla;
Dr. Fahriye Yonca AYAS
29.07.2024