• 0 532 503 74 78
  • info@ishekimim.com

YALNIZ YAŞAMAYA DAİR MİNİK İP UÇLARI

 

Sabah kahvaltı bitmiş çayım yanımda bilgisayar başında. Aslında niyetim çayım ve gazete ya da kitap ile balkona çıkmaktı. Radyom açık yine. Ama ilham perilerinin ne zaman geleceği belli olmadığından ve gelince de nazlı davrandıklarından bilgisayar başına geçtim.

Sabah kahvaltı bitmiş; elimde çayım, keyifli miyim; biraz hüzünlü evet. Yıllardır yalnız yaşayan bir insanım ben. Ama bu yazı yalnızlığın iyi ve zor yanları üstüne değil. Bu yazı niye yalnız kalırız ya da kalmayız üstüne de değil. Bu tamamen bir yalnızlık rehberi; minik ip uçları.

Yapılan araştırmalar yalnızlığın daha doğrusu sosyal izolasyonun insan sağlığı üstüne etkilerini gözler önüne sermiştir. Tabi burada sosyal medyanın olumlu etkileri de olabiliyor paylaşma üstüne.

Ama esaslı kurallarınız olmalı yalnız yaşarken.

En önemli kural kesinlikle bir disiplininiz olmalı.

Beslenme, ev işleri, yemek yeme saatleri konusunda kesinlikle düzenli ve özenli olmalısınız. Kendinize özel kendiniz için kahvaltınızı yemeğinizi hazırlamalısınız. Bu yemekler mutlaka sağlıklı besleneme kuralların uygun olmalıdır. Zaman zaman kendiniz için pişirimi zor özel yemekler yapmalısınız. Yeni tatlar yeni tarifler denemelisiniz. Arada bir dışarıda da yemek yiyiniz tabi. Ya da şöyle bir çanta hazırlayıp parkta; bankta çay için, kahvaltı edin.

Bakımlı olunuz; sabah uyanınca elinizi yüzünüzü yıkamak kadar saçlarınızı taramak; seviyorsanız hafifi bir makyaj yapmak da günün ritüelleri arasında olsun. Kendiniz için güzel giyinin. Güzel kokular sürünün. Yaz günleri için kolay yıkanan ütü istemeyen kıyafetleriniz olsun. Kış için içinizi ve sizi ısıtacak özel giysileriniz olsun. Evdesiniz diye temiz bakımlı olmaktan sakın vaz geçmeyiniz.

Hayata dair ve gündelik planlarınız olmalıdır. Sabah uyandığınızda ay şimdi ne yapacağım durumu olmasın. Yapılacak planlanmış ev işleri; okunacak kitaplar, izlenecek filmler rolsün. Film derken aman o televizyonlar sürekli açık olmasın lütfen. Seçilen, hazırlık yapılmış programlar izleyelim. Planlamaya gelince en güzel örnek Bronte’ nin Jane Eyre kitabındaki iki kız kardeştir. Kızlardan bir tanesi oflayıp puflayarak evin içinde dolaşırken; diğer kız kardeş kendi yaşamını kitap okumak, nakış işlemek, bahçe ile uğraşmak gibi işler için planlamıştır.

Maddi imkanınız varsa temizlik için yardımcı bir eleman alınız; yoksa da planlı bir şekilde yavaş yavaş temizleyiniz evinizi ama bir düzeniniz sürekli bir ev bakımınız olsun mutlaka. Mis gibi kokan çarşaflar hayatı ne güzel hissettirir.

Tabi ki katılmak isterseniz kurslar eğitimler çok keyiflidir ama esas olan ev içi disiplini olmasıdır.

Bu arada tabi ki robot gibi olmayınız; arada küçük kaçamaklar, dalga geçmeler iyidir. Buradaki amaç boşluğa düşmeden faydalı verimli yaşayabilmektir.

Bilgisayar oyunu da oynayın mesela ama abartmadan. Hatta orada bile daha iyi oynamak için hedefiniz olabilir. Sanal alemde gelişiminize yardımcı olacak, bilgi dolu paylaşımlarda var. Ve o paylaşımları paylaşan düzgün güzel insanlar.

Ama en önemlisi bir iç disipline sahip oluşunuzdur. Spor yapınız mesela; evde olur, salonda olur, yolda yürümek olur, yüzmek olur. Açın müziği dans edin.

Haftada en az bir iki gün arkadaş sohbetiniz olsun. Mesajlaştığınız; sesiniz çıkmayınca sizi merak edecek bir iki kişi olsun.

Çiçekler iyidir; imkanınız ve sabrınız varsa evcil hayvan iyidir.

Özetle gündelik ve yaşama dair amaçlarınız, planlarınız olsun. Sabah kalkınca ne yapacağınızı biliniz. Ya da ne yapmak istediğinizi…

Sabah elimde çayım; kendime dair kutsal ritüellerim bitmiş; kahvaltı edilmiş, radyom açık…

Yalnız yaşamak zor olabilir ama bize sunulmuşsa en güzel halini oluşturmalıyız. İç disiplin ve amaçlar ise bunu en güzele hatta ummadığınız faydalı hale çevirebilir. Kesinlikle kendinizi tamamen akışa bırakmadan hayatınızın iplerini elinizde tutun. Bu sizin hayatınız.

18.08.2018 / ANKARA

Dr. F. Yonca AYAS